zondag, mei 19, 2024
General

Wat te doen tegen gevoelige tanden

Gevoelige tanden kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn, vooral wanneer je eet of drinkt. Als je last hebt van gevoelige tanden, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en daar iets aan te doen. Er zijn verschillende manieren om te werken aan gevoelige tanden, zoals het gebruik van speciale tandpasta’s en mondspoelingen, het aanpassen van je poetsroutine, of het vermijden van zure voedingsmiddelen. In ernstige gevallen kan een tandartsbehandeling nodig zijn. 

Mogelijke oorzaken van gevoelige tanden

In sommige gevallen kunnen gevoelige tanden worden veroorzaakt door tandbederf of tandplak, dus het is altijd een goed idee om een tandarts te raadplegen om te bepalen wat de oorzaak is. 

Een andere mogelijke oorzaak van gevoelige tanden is het slijten van het glazuur of het tandbeen. Dit kan gebeuren door het te veel of te hard poetsen van de tanden, het gebruik van tandenborstels met harde borstels of het eten van zure voedingsmiddelen. Als dit de oorzaak is, kan een zachter tandenborstel en het vermijden van zure voedingsmiddelen helpen om de gevoeligheid te verminderen.

Er zijn ook speciale tandpasta’s en mondspoelingen die zijn ontwikkeld om gevoelige tanden te behandelen. Deze producten bevatten vaak stoffen zoals fluoride of calciumcarbonaat die het glazuur van de tanden versterken en de gevoeligheid verminderen. Het is altijd een goed idee om een tandarts te raadplegen voordat je een nieuw product gaat gebruiken om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor jouw tanden en situatie. 

In ernstige gevallen kan het nodig zijn om een tandarts te raadplegen voor een behandeling om de gevoeligheid te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling zijn, waarbij de tandarts de zenuw en het bloedvat in de tand verwijdert om de pijn te verminderen. De tandarts kan ook een speciale bekleding op de tanden aanbrengen om de gevoeligheid te verminderen.

Samengevat

Gevoelige tanden kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals tandbederf, tandplak, slijtage van glazuur of tandbeen, of het te veel of te hard poetsen van de tanden. Het is altijd aan te raden om een tandarts te raadplegen om de oorzaak te bepalen en een geschikte behandeling te krijgen. Er zijn speciale tandpasta’s en mondspoelingen die kunnen helpen bij het verminderen van gevoelige tanden, maar het is belangrijk om eerst met een tandarts te overleggen voordat je ze gebruikt. In ernstige gevallen kan een wortelkanaalbehandeling of het aanbrengen van een speciale bekleding op de tanden nodig zijn om de gevoeligheid te verminderen.