Wat is de enige film met een g-rating die de academy award voor beste film heeft gewonnen?
Het verhaal van Ben-Hur en zijn Academy Award winnende legende
In 1959 werd William Wyler’s Ben-Hur uitgebracht met groot succes. De film, met Charlton Heston in de titelrol, werd genomineerd voor een toenmalig record van 12 Academy Awards en won een ongekende 11 Oscars (een record dat 37 jaar stand zou houden totdat Titanic het in 1997 evenaarde). Ben-Hur blijft de enige film in de geschiedenis van de Academy Awards die zowel Beste Film als Beste Regisseur won zonder genomineerd te zijn in een van de acteercategorieën. Het is echt een legendarische prestatie. Maar hoe kwam deze film tot stand?
De originele Ben-Hur was een roman geschreven door Lew Wallace en gepubliceerd in 1880. Het boek was meteen een bestseller en is door de jaren heen verschillende keren bewerkt voor toneel, scherm en radio. De beroemdste bewerking vóór Tylers film was een stomme film uit 1925, geregisseerd door Fred Niblo en met Ramon Novarro in de hoofdrol. Deze versie van Ben-Hur was immens populair en succesvol, en verdiende een toenmalig record van 7 Academy Award nominaties (hoewel het uiteindelijk zou verliezen van F.W. Murnau’s Sunrise in de categorie Best Picture).
Toen Wyler aan boord kwam om de 1959 versie van Ben-Hur te regisseren, wist hij dat hij grote schoenen te vullen had. Om aan de verwachtingen van het publiek te voldoen (en deze te overtreffen), wilde hij de meest uitbundige en spectaculaire film maken. En daarin slaagde hij; ten tijde van de release was Ben-Hur de duurste film ooit gemaakt, met een prijskaartje van 15 miljoen dollar (het equivalent van ongeveer 128 miljoen dollar tegenwoordig).
Om dat getal in perspectief te plaatsen: George Lucas’ Star Wars kostte 11 miljoen dollar om te maken in 1977 (45 miljoen dollar gecorrigeerd voor inflatie). Zelfs gecorrigeerd voor inflatie, kostte Ben-Hur bijna 3 keer zoveel als Star Wars!
Wylers gok loonde; Ben-Hur was een doorslaand kritisch en commercieel succes. Het won 11 Academy Awards (een record dat 37 jaar stand zou houden), inclusief Beste Film en Beste Regisseur. Niet slecht voor een g-rated film!
De film: Ben Hur – Een tijdloos epos
Judah Ben-Hur (Charlton Heston) probeert zijn vriend Messala te redden van verplettering door een vallend stuk puin tijdens het Romeinse beleg van Jeruzalem in 66 na Christus. Hij raakt gewond en zijn moeder en zus worden in slavernij gestuurd. Wanneer hij verneemt dat zijn jeugdvriend Messala (Stephen Boyd) hem heeft verraden, zint hij op wraak, maar hij wordt gearresteerd en veroordeeld om als galeislaaf te dienen. Nadat hij een zeeslag heeft overleefd, wordt hij naar een leprakolonie gestuurd om te werken. Daar ontmoet hij Esther (Haya Harareet), een mooie Joodse prinses die daar ook verbannen is. Wanneer hij na jaren eindelijk naar huis terugkeert, ontdekt Judah dat zijn vrouw in het kraambed is gestorven en dat zijn kind Simonides (Toby Stephens) is geadopteerd door Quintus Arrius (Jack Hawkins), de man die de kapitein was van het schip dat Judah uit de slavernij redde. Quintus toont belangstelling voor de jongeman en helpt hem te leren hoe hij een succesvolle wagenmenner kan worden, zodat hij mee kan doen aan Romeinse races. Maar wanneer Messala commandant wordt van het Romeinse garnizoen in Judea en verneemt dat Juda nog in leven is, wil hij hem voorgoed vernietigen….
Een tijdloos epos vol actie, avontuur, liefde en verraad, Ben Hur is een must-see film voor iedereen die een goed verhaal waardeert. Met een adembenemende cinematografie en enkele van de meest memorabele scènes uit de filmgeschiedenis is het geen wonder dat deze film 11 Academy Awards won – een van de slechts drie niet-Engelstalige films die dat ooit deden. Als je Ben Hur nog niet hebt gezien, voeg hem dan zeker toe aan je kijklijst!
In 1959 debuteerde William Wylers bewerking van Lew Wallace’s klassieke roman Ben-Hur met lovende kritieken. De film zou een ongekende 11 Academy Awards winnen, waaronder Beste Film en Beste Regisseur. Tot op de dag van vandaag blijft het de enige film met een g-rating die ooit de hoofdprijs bij de Oscars won. Dankzij de indrukwekkende decors en kostuums, de prachtige muziek en de iconische wagenrace wordt Ben-Hur algemeen beschouwd als een van de beste films ooit gemaakt. Als je hem nog niet gezien hebt, doe jezelf een plezier en ga hem zien!