maandag, september 25, 2023
GeneralMedia & Tech

Snelste vliegtuig ter wereld

Wist je dat het snelste vliegtuig ter wereld de Lockheed SR-71 Blackbird is? Dit vliegtuig werd ontworpen door Lockheed Martin en vloog voor het eerst in december 1964. De Blackbird was in staat om snelheden van Mach 3.2, of 3530 kilometer per uur te bereiken! In deze blog post zullen we de Lockheed SR-71 Blackbird van naderbij bekijken en enkele van zijn kenmerken en mogelijkheden bespreken.

De Lockheed SR-71 Blackbird werd ontworpen met een slanke en aërodynamische vorm die het hielp om zulke hoge snelheden te bereiken. Het toestel was ook uitgerust met twee krachtige motoren, die het de mogelijkheid gaven om te vliegen op hoogtes van meer dan 25 kilometer! Naast snelheid en hoogte kon de Blackbird ook lange afstanden vliegen zonder bij te tanken. Dit maakte het tot het perfecte vliegtuig voor verkenningsmissies tijdens de Koude Oorlog.

Hoewel de Blackbird een geweldig vliegtuig was, was het ook erg duur om te gebruiken. Elk vlieguur kostte ongeveer 200.000 dollar! Vanwege de hoge exploitatiekosten werd de Blackbird in 1998 uit dienst genomen.

Snelste passagiersvliegtuig

Het snelste passagiersvliegtuig ter wereld is de Concorde, die in 2003 uit dienst werd genomen. De Concorde kon snelheden bereiken tot 2100 kilometer per uur, waardoor het meer dan twee keer zo snel was als andere commerciële vliegtuigen. De Concorde was ontworpen voor langeafstandsvluchten en kon 6400 kilometer afleggen in iets meer dan drie uur. Hoewel de Concorde een technisch hoogstandje was, was het ook zeer duur om te exploiteren en vloog het slechts tussen een handvol steden. Als gevolg daarvan was het niet commercieel levensvatbaar en werd het uiteindelijk uit de productie genomen. Tegenwoordig is het snelste commerciële vliegtuig de Boeing 747-8, die een topsnelheid heeft van Mach 0,85, of ongeveer 1046 kilometer per uur.

Concorde
Fastest propellor plane

Snelste propellervliegtuig

Het snelste propellervliegtuig is de North American P-51 Mustang. De P-51 werd ontworpen in 1940 en vloog voor het eerst in 1941. Het was oorspronkelijk ontworpen als een lange-afstands escortejager voor bommenwerpers, maar al snel bleek het tot veel meer in staat te zijn. De P-51 kon op hoogtes van meer dan 12 kilometer vliegen en meer dan acht uur in de lucht blijven. Het kon ook snelheden bereiken van meer dan 965 kilometer per uur. De P-51 werd al snel een van de meest succesvolle gevechtsvliegtuigen van de Tweede Wereldoorlog en schoot honderden vijandelijke vliegtuigen neer. In 1947 vestigde een P-51 het wereldsnelheidsrecord voor propellervliegtuigen, met een topsnelheid van 1150 kilometer per uur. De P-51 bleef het snelste propellervliegtuig totdat in de jaren 1950 straalmotoren de overhand kregen. Zelfs vandaag de dag, wordt de P-51 nog steeds vereerd als een van de grootste gevechtsvliegtuigen ooit gebouwd.

77 gedachten over “Snelste vliegtuig ter wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *